موتورسیکلت وسیله جابه‌جایی یا قاتلی متحرک برای راکبان

روزانه صدها موتور سیکلت سواری را در شهرها و جاده‌ها می‌بینیم که با کمترین تجهیزات ایمنی، در حال رفت و آمد هستند؛ غافل از اینکه سایه شوم مرگ در انتظار آنهاست. 

در بسیاری از کشورهای با درآمد متوسط و پایین، موتورسیکلت و دوچرخه سهم بسیاری در حمل و نقل داشته و کاربران از این وسایط نقلیه نسبت بالایی از افراد صدمه دیده یا فوت شده در راه‌ها را دارند.

بنا بر این گزارش، موتورسواران و دوچرخه سواران، به دلیل این که در راه‌هایی که خودرو‌های با سرعت بالا، اتوبوس‌ها و کامیون‌ها رفت و آمد  داشته و کمتر قابل دیدن هستند، همچنین به دلیل عدم حفاظت فیزیکی این افراد، خطر بالایی در تصادمات دارند.

در کشورهای با سطح درآمد بالا، میزان مرگ و میر موتورسواران، نزدیک 18-5 درصد کل مرگ و میرهای ترافیکی را تشکیل می‌دهند (در کشور ما این نسبت بالاتر است) که این مقدار، نتیجه نسبت کم افراد این کشورها در استفاده از موتورسیکلت است. با وجود این، در کشورهای در حال توسعه، به دلیل بهره بالا از این وسایط نقلیه، موتورسواران خطر بالاتری در فوت و صدمات نسبت به دیگر کاربران وسایط نقلیه دارند.

در کشورهای با درآمد متوسط و پایین، مالکیت خودرو و میزان استفاده از آن معمولا نسبت به کشورها با درآمد بالا کمتر است. در نتیجه استفاده از موتورسیکلت‌ها و دیگر وسایط نقلیه دوچرخ در این کشورها بالاست؛ برای نمونه، در هند نزدیک 69 درصد تعداد کل وسایط نقلیه را وسایط نقلیه دوچرخ دارا بوده که در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا، میزان چشمیگری است.
 
به دلیل وجود اختلاف زیاد میزان استفاده از موتورسیکلت، میزان مرگ و میرهای موتورسواران به عنوان بخشی از صدمات جاده‌ای معمولا در کشورهای با درآمد متوسط و پایین در مقایسه با کشورها با درآمد بالا بیشتر است.

برای نمونه، 27 درصد مرگ و میرهای جاده‌ای در هند را کاربران وسایط نقلیه دوچرخ دارند، در حالی که این میزان در تایلند 90-70 درصد و در مالزی نزدیک 60 درصد است؛ در چین مالکیت موتورسیکلت بین سال‌های 1987 تا 2001 رشد سریع داشته که این رشد باعث افزایش مرگ موتورسواران از 5/7 تا 19 درصد در این سال‌ها شد. در ایران نیز نزدیک 30 درصد از متوفیان رانندگی مربوط به موتورسواران است.

فوت و معلولیت موتور سواران بر اثر ضربه به سر

صدمات سر و گردن، عامل عمده فوت و ناتوانی موتورسواران و دوچرخه سواران است. در کشورهای اروپایی، صدمات سر حدود 75 درصد فوت‌ها را در بین کاربران وسایط نقلیه دوچرخ داشته و در برخی از کشورهای با درآمد متوسط و پایین، این صدمات نزدیک 88 درصد فوت‌ها را شامل می‌شود.

هزینه‌های اجتماعی صدمات سر برای نجات یافتگان، خانواده‌های آنها و جامعه به دلیل نیاز پی در پی مراقبت‌های ویژه یا طولانی مدت بالاست. صدمات سر اغلب هزینه پزشکی بالاتری را نسبت به سایر صدمات داراست، چرا که این قبیل صدمات، فشار زیادی بر هزینه‌های مراقبت بهداشتی کشور تحمیل می‌کند.

در سطح جهانی، روند بهره گیری از موتورسیکلت و دوچرخه برای اهداف حمل و نقل و تفریح رو به افزایش بوده و رشد تعداد وسایط نقلیه در راه‌های جهان، باعث افزایش استفاده از وسایط نقلیه دوچرخ شده است؛ به ویژه کشورهای آسیایی، انتظار می‌رود که افزایش چشمگیری در تعداد وسایط نقلیه دوچرخ در راه هایشان تجربه کنند.

این رشد سریع استفاده وسایط نقلیه دوچرخ، در کشورهای با درآمد متوسط و پایین، باعث افزایش چشمگیر در تعداد صدمات سر و فوت داشته و در صورتی که اقدامات عاجلی در این زمینه نشود، شاهد افزایش چشمگیری از این صدمات و فوت‌ها خواهیم بود.

برای نمونه، هنگامی که میزان استفاده از وسایط نقلیه دوچرخ در آفریقا افزایش یافت، برنامه کلاه ایمنی برای سیاستگذاران مهم و اجرای این مهم از سوی مجریان جدی گرفته شد.

موتورسواران به یاد داشته باشند کلاه محافظ سر آنهاست

این پرسش برای بسیاری از کارشناسان ترافیک و متخصصین در حوزه سلامت هست که چرا با دیدن صحنه‌های زیادی از تصادفات موتور سیکلت توسط راکبین موتور، همچنان شمار بسیاری از آنها نسبت به ایمنی خود بی توجه هستند؟!
تجربه فنی طراحی کیفیت بالای کلاه‌های ایمنی پس از درک اتفاقات رخ داده سر در سانحه موتورسیکلت شکل گرفت.

در سانحه موتورسیکلت و دوچرخه دو مکانیزم اساسی برای صدمه به مغز هست که عبارتند از: نخست تماس مستقیم ‌و دوم از راه افزایش و کاهش سرعت هر کدام از این مکانیسم‌ها، باعث انواع گوناگونی از صدمات می‌شوند.

هنگامی که موتورسوار و دوچرخه سوار دچار سانحه می‌شوند، راننده اغلب از وسیله نقلیه به بیرون پرتاب می‌شود. در صورتی که سر راننده به شی ثابت و یا متحرک مثل خودرو برخورد کند حرکت سر به سمت جلو متوقف شده، ولی مغز به حرکت خود ادامه داده تا این که به جمجمه برخورد کرده و سپس مغز برگشته و به سمت دیگر جمجمه برخورد می‌کند. این نوع صدمه می‌تواند از آسیب خفیف سر مانند کاهش سطح هشیاری موقتی تا ضربه کشنده مغزی باشد.
     
موتورسوارانی که از کلاه ایمنی استفاده نمی‌کنند، احتمال ایجاد ضربه مغزی و دیگر صدمات سر در آنها بیشتر است. کلاه ایمنی لایه‌ای اضافی، برای سر ایجاد کرده و انسان را در برابر اشکال شدید آسیب مغزی حفاظت می‌کند.
هدف استفاده از کلاه ایمنی، کاهش خطر آسیب شدید سر و مغز به وسیله کاهش نیروی ضربه وارده به سر است.

معمولا کلاه ایمنی دارای سه عملکرد برای کاهش آسیب است:
سرعت ضربه وارده به جمجمه را کاهش می‌دهد و از این رو جا به جایی مغز، در هنگام سانحه کنترل می‌شود. ماده نرم موجود در کلاه برخی ضربات را جذب نموده و در نتیجه سر با آهستگی به کلاه ایمنی برخورد می‌کند و این بدان معناست که مغز با نیروی زیادی با جمجمه برخورد نمی‌کند.

کلاه ایمنی نیروی ضربه را در سطح بزرگتری پخش می‌کند تا نیرو در روی ناحیه خاصی از جمجمه متمرکز نشود.
    کلاه ایمنی به عنوان یک مانع فیزیکی عمل کرده و مانع برخورد جمجمه با شئی می‌شود.
    این سه عملکرد با ادغام ویژگی‌های چهار جزء اصلی کلاه ایمنی حاصل می‌شود که در زیر به این اجزا اشاره شده است.

منبع:تابناک

نظرات 7 + ارسال نظر
شایسته دوشنبه 26 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 04:22 ب.ظ http://azposhtedivar.blogfa.com

از موتور و صدای دلخراشش بدم میاد
بیش تر مزاحم های خیابونی هم موتورسوارن

شایسته دوشنبه 26 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 11:31 ب.ظ http://azposhtedivar.blogfa.com

سلام قهرمان عزیز
خوشحالم کردی
یک دنیاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا ممنون

خاطرات یک آتش نشان سه‌شنبه 27 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 01:01 ق.ظ http://www.firemanney.blogsky.com

سلام
من که اصلاْ کلاه سرم نمیزارم
کلاه چیه بابا
واسه چی؟
واسه اینکه من موتور ندارم

ایراندخت سه‌شنبه 27 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 10:59 ب.ظ http://hot-summer.mihanblog.com

سلام

کاریکاتوره خیلی بامزه بود
تو شهر ما هیچکس قوانین راهنمایی رانندگی رو رعایت نمی کنه
کلافه شدم
وقتی می خوام از خیابون رد شم به همه فحش می دم
کلید رد شدن از خیابونای ما می دونی چیه :
اول یه آیه الکرسی
بعم یه و ان یکاد واسه این که چشم نخوری

دل شکسته چهارشنبه 28 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 04:45 ب.ظ http://deleshekasteh.blogfa.com

رُخ به رُخ که شدیم
من مات شدم… !
و تو چون پادشاهی که
از اینگونه فتح ها را زیاد دیده است
بی اهمیت ، رد شدی

شایسته پنج‌شنبه 29 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 11:22 ق.ظ http://azposhtedivar.blogfa.com

یک هفته مدام
می بارد از حضور تو این ابر ناتمام

ارادتمند قهرمان عزیز

مونا جمعه 30 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 03:27 ب.ظ http://www.moonazia.blogfa.com

اهان همینه

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد